Dieta wielowarzywna – wady i zalety.

warzywaPrzeglądając charakterystykę diet możemy zauważyć, że większości z nich to przede wszystkim warzywa. Oczywiście diety nastawiają się na różne produkty, jednak to właśnie warzywa wiodą w nich prym. I nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ są to tzw. bomby witaminowe. Nasz organizm je wymaga do codziennego życia, funkcjonowania. Nie zaskoczy nas zatem fakt, że istnieje dieta wielowarzywna. Jest ona coraz bardziej popularna, gdyż działa ona na nas również oczyszczająco. Ale nie dajmy się temu zwieść, gdyż owa dieta ma również swoje wady – to monodieta, zatem nasz organizm nie otrzyma np. kwasów tłuszczowych. Dlatego też dietę wielowarzywną nie można traktować jako styl życia, po kilku tygodniach należy włączać do diety także inne produkty. Stąd też ludzie mylnie łączą ją z dietą wegetariańską. W przypadku diety wielowarzywnej większości osób spożywa mięso. Spójrzmy zatem jakie wady i zalety ma dieta wielowarzywna. Jak już zostało wspomniane warzywa to niesamowita dawna wielu witamin. Poza tym są one bardzo sycące, a przy tym mają niewiele kalorii (np. pomidor to tylko 16 kcal). Przy tej diecie warto podzielić warzywa na kolory i tak komponować posiłki, by każdy nasz talerz był maksymalnie kolorowy.

Dzięki temu oprócz witamin zadbamy również o nasze zdrowie. Wadą diety wielowarzywnej jest fakt, że musimy wyeliminować wiele produktów, np. makarony, pieczywo. Poza tym nie możemy pić kawy i alkoholu. Musimy również sprawdzać na bieżąco ilość spożywanych kalorii, nie może ona przekroczyć 1500 kcal na dzień. Chcąc zacząć stosować dietę wielowarzywną musimy pamiętać, że nie może ona trwać dłużej niżeli miesiąc. Jest to monodieta, podczas której nie spożywamy niektórych produktów, a przez to dieta nie jest odpowiednio zbilansowana. W ciągu tygodnia możemy liczyć na utratę do 4 kilogramów wagi. Podsumowując, dieta wielowarzywna choć codzienne zaopatruje nas w wiele istotnych witamin to nie jest dietą idealną i nie stanowi stylu życia. Co prawda możemy w tym czasie pozwolić sobie na mięso, ale wykluczone są potrawy smażone na tłuszczu.