Czy można jeść pieczywo na zakwasie na diecie bezglutenowej

Dla wielu osób, które muszą przejść na dietę bezglutenową, pożegnanie z chlebem jest najtrudniejszą rzeczą.

Jednak obecnie w sprzedaży dostępne są różne rodzaje pieczywa bezglutenowego, ale ze względu na różnice w smaku i konsystencji większość z nich nie zastępuje smaku chleba pszennego lub żytniego. Chleby na zakwasie są reklamowane jako bezpieczna opcja dla tych, którzy unikają glutenu. Wiele osób twierdzi, że gluten zawarty w chlebie na zakwasie pszennym lub chlebie żytnim jest rozkładany i łatwiejszy do strawienia niż chleb produkowany konwencjonalnymi metodami, jednak nie jest to do końca prawda. Gluten to nazwa grupy białek występujących w pszenicy, życie i jęczmieniu. Powoduje uszkodzenie wyściółki jelit u osób z celiakią, dlatego ważne jest, aby unikać wszelkich źródeł glutenu, jeśli cierpisz na tę chorobę. Osoby z nadwrażliwością na gluten lub alergią na pszenicę powinny również unikać pokarmów zawierających gluten i pszenicę. Głównym składnikiem chleba na zakwasie jest zwykle mąka pszenna, która zawiera gluten. Oznacza to, że w zwykłym chlebie na zakwasie mogą nadal występować niebezpieczne dla osób z celiakią poziomy glutenu, więc nie powinny one go spożywać. Dostępne są jednak bezglutenowe odmiany zakwasu chlebowego, które są wytwarzane z bezglutenowych mąki, takiej jak z ryżu, sorgo lub gryki. Jeśli chleb na zakwasie zawiera pszenicę, żyto lub jęczmień, zawiera również gluten. Jeśli musisz przestrzegać ścisłej diety bezglutenowej, kupuj tylko chleb na zakwasie z ziaren bezglutenowych. Fermentacja nadaje zakwasowi charakterystyczny kwaśny smak i lekką, puszystą konsystencję chleba. Proces fermentacji poprawia nie tylko smak, ale również konsystencję i trwałość chleba bezglutenowego, dlatego może się okazać, że wolisz pieczywo na zakwasie bezglutenowym od zwykłego chleba bezglutenowego. Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej z powodu celiakii, zwykły chleb na zakwasie nie jest dla ciebie bezpieczny. Zamiast tego kup chleb na zakwasie z ziaren bezglutenowych lub zainwestuj kilka dni i aktywuj własny bezglutenowy zakwas. W ten sposób nigdy więcej nie będziesz musiał rezygnować z dobrego bochenka chleba na kanapki, a bezglutenowa piekarnia ma w ofercie szeroki wybór chleba dla osób z celiakią. Pełne ziarna zbóż zachowują całe ziarno w stanie nienaruszonym, w tym zarodki, bielmo i otręby. Otręby, które są twardą, zewnętrzną warstwą, są bogate w błonnik. Otręby i zarodki zawierają również białko, tłuszcz, witaminy, minerały i korzystne związki roślinne, podczas gdy bielmo to głównie skrobia. Dlatego pieczywo pełnoziarniste ma większą zawartość błonnika i jest uważane za bardziej pożywne niż rafinowane ziarna, które zostały przetworzone w celu usunięcia otrąb i zarodków. Produkty pełnoziarniste są powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2, chorób serca i niektórych nowotworów, dlatego takie pieczywo polecane jest osobom na diecie z niskim indeksem glikemicznym. Chleb lniany, który składa się głównie z mąki pełnoziarnistej i nasion siemienia lnianego, jest jednym z najzdrowszych rodzajów pieczywa. Dzieje się tak, ponieważ nasiona lnu są bardzo pożywne i oferują szereg korzyści zdrowotnych. W szczególności są doskonałym źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA), kwasu tłuszczowego omega-3 występującego w pokarmach roślinnych. Co więcej, nasiona lnu zawierają związki zwane lignanami, które mogą działać jako przeciwutleniacze w organizmie i mogą pomóc w ochronie przed niektórymi nowotworami.

Pieczywo bezglutenowe jest wytwarzane bez ziaren zawierających gluten, takich jak pszenica, żyto czy jęczmień.

Są bezpiecznymi opcjami dla osób, które muszą unikać glutenu, na przykład osób z celiakią lub nadwrażliwością na gluten. Zazwyczaj takie pieczywo bezglutenowe Gdańsk jest wytwarzane z mieszanki mąki bezglutenowej, takiej jak brązowy ryż, migdał, kokos, ciecierzyca, siemię lniane, ziemniaki lub mąka kukurydziana. Wyższa zawartość błonnika i białka w tych produktach może pomóc nasycić się bardziej niż inne pieczywo, a jednocześnie zawiera mniej kalorii i mniej skrobi.