Poliuretany – czy to rozwiązanie najlepsze dla przemysłu?
Wytrzymałe systemy żywiczne, epoksydowe i poliuretanowe, są zwykle stosowane w ruchliwych zakładach spożywczych, które poddają swoje podłogi fizycznym uderzeniom, obciążeniom punktowym i ruchowi pojazdów, takich jak mocno załadowane wózki paletowe i wózki widłowe.
Oczywiście wszystkie te czynniki mogą spowodować uszkodzenie wykończenia podłogi i jeśli powłoka zostanie nałożona zbyt cienko. Na wykończeniu mogą pojawić się trudne do czyszczenia pęknięcia, zwiększające ryzyko pojawienia się niepożądanych bakterii.
Aby zapobiec występowaniu tych zagrożeń, firmy, producenci i architekci nieustannie poszukują ochronnych systemów podłogowych, takich jak epoksydy lub poliuretany. Chociaż często mówi się o nich jako o tym samym produkcie, w rzeczywistości są to dwa różne rodzaje powłok podłogowych o odrębnych właściwościach. Aby upewnić się, że wybierasz odpowiedni system dla siebie, pomyśleliśmy, że porównamy te dwa.
Ile kosztują?
Podczas gdy system poliuretanowy będzie początkowo kosztował więcej w porównaniu z żywicą epoksydową, na dłuższą metę jest znacznie bardziej opłacalny. W rzeczywistości żywotność systemu PU jest mniej więcej dwukrotnie większa niż w przypadku żywicy epoksydowej, co daje imponującą dziesięcioletnią żywotność w porównaniu z pięcioma żywicami epoksydowymi. Systemy PU korzystają również z ich zwiększonej odporności na:
-
zużycie,
-
ścieranie,
-
uderzenia.
Jaki opór stawiają? Ogólnie rzecz biorąc, żywice epoksydowe oferują ograniczoną odporność na kwasy organiczne, które znajdują się w dużej ilości produktów spożywczych i napojów, podczas gdy systemy poliuretanowe charakteryzują się niezrównaną odpornością na korozję, nieorganiczne, zasady, zasady organiczne i rozpuszczalniki.
Czy są tolerancyjne na ciepło?
Poliuretany zapewniają doskonałą tolerancję na ciepło, zimno i szok termiczny. Z drugiej strony żywice epoksydowe są naturalnie sztywniejsze i mogą poruszać się wraz z podłożem betonowym pod wpływem wahań ciepła. Przykładem może być to, że standardowa dwuskładnikowa powłoka epoksydowa składająca się w 100% z części stałych ma odporność termiczną do 65°C, podczas gdy niektóre systemy PU mogą tolerować 120°C.
Który typ jest polecany dla przemysłu spożywczego?
Główna różnica między tym typem materiału a systemami epoksydowymi polega na ich strukturze molekularnej, która wpływa na to, jak cząsteczki łączą się ze sobą podczas procesu utwardzania. Zasadniczo poliuretany mają większą gęstość usieciowania niż epoksydy, co czyni je bardziej trwałymi.
Źródło: poliuretanyczaniec.pl