Owoce – co tak naprawdę o nich wiesz?
Spotykamy owoce na każdym kroku, w markecie, pracy a nawet w domu. Czasem zauważymy je dziko rosnące podczas spaceru, a kiedy indziej usłyszymy anegdotę o tym, jak to kiedyś były trudno dostępne. Ich obecność w naszym życiu bierzemy za pewnik, dlatego rzadko zastanawiamy się nad ich rolą w naszej diecie. Dowiedz się, dlaczego warto poznać je bliżej!
Owoce to samo zdrowie!
“Zakazany owoc” nie istnieje z punktu widzenia zdrowego żywienia, ponieważ każdy z nich ma coś do zaoferowania ludzkiemu organizmowi. Świeże owoce są zdrowszą alternatywą popularnych słodkich przekąsek – również zawierają cukry, ale oprócz nich oferują także gamę innych składników odżywczych. Oto pozytywne skutki, które niesie ze sobą ich regularne spożywanie:
- Owoce wspierają odporność – wiele z nich zawiera witaminę C, która chroni przed infekcjami. Jej dużą dawkę zawiera m. in. czarna i czerwona porzeczka, cytryny, maliny oraz jeżyny.
- Są bogatym źródłem błonnika – błonnik pokarmowy to ważny składnik zdrowej diety. Jest pomocy w usuwaniu niepożądanych substancji z organizmu i pomaga w procesie odchudzania, dając długotrwałe uczucie sytości. Najwięcej błonnika występuje w porzeczkach, śliwkach i malinach.
- Mogą zapobiegać rozwojowi nowotworów – owoce cytrusowe oraz pomidory mają potwierdzone działanie przeciwnowotworowe. Szczególnie likopen, który znajduje się w pomidorach, ma właściwości zmniejszające ryzyko wystąpienia raka prostaty oraz szyjki macicy.
- Dodają nam dużo energii – owoce są pełne cukrów i oksydantów, które są niezastąpione w walce ze zmęczeniem.
- Mają korzystny wpływ na pracę mózgu – owoce zawierają substancje takie jak flawonoidy, katechiny i antocyjany, które bardzo pozytywnie wpływają na pracę mózgu. Szczególnie bogate są w nie brzoskwinie, jabłka i borówki amerykańskie.
Czy pomidor to owoc? Owocowe ciekawostki
“Owoc” to termin, który określa o wiele więcej żywności niż może się wydawać. Z botanicznego punktu widzenia znany i lubiany pomidor jest jagodą! Do owoców zalicza się również dynie, bakłażana oraz ogórka. Skąd taka klasyfikacja? Botanika klasyfikuje jako owoc wszystko, co powstaje z kwiatów i posiada nasiona. Sprawia to, że wiele roślin posiada owoce, nawet jeśli zwykle nazywamy je warzywami. Te ostatnie są natomiast innymi częściami roślin, takimi jak liście, korzenie i łodygi. Oczywiście jest to punkt widzenia botaniki i nikt nie będzie wymagał, aby stosować zgodne z nią nazewnictwo podczas codziennych zakupów.
Podczas spożywania owoców warto pamiętać, że najwięcej witaminy znajduje się w skórce. To ona zawiera też bogactwo błonnika. Z tych właśnie powodów warto nie obierać owoców, jeśli tylko nie sprawia to problemu w ich zjedzeniu. Jeśli jakiś owoc musi zostać pozbawiony skórki, to warto zrobić to jak najcieniej, aby zachować maksymalną ilość składników odżywczych. Ciekawostką jest, że dużą część owoców można jeść bez skórki – tyczy się to np. Kiwi! W jego przypadku wystarczy dokładne umycie i pozbycie się włosków z powierzchni owocu.
Owoce są pyszne i zdrowe, więc powinny zajmować ważne miejsce w naszej codziennej diecie. Nie ignoruj ich i pamiętaj, aby często znajdowały się w Twojej torbie do pracy lub szkoły!